Homepage

- Homepage - - Logboek - - Wie ben ik? - - Algemene info - - Baanplan - - Techniek - - Digitaal - - Materieel - - Gebouwen - - Links - - Gastenboek -


Modeltram Toulon sur Arroux.

Welkom op deze site, Ik zal hier wat vertellen van mijn modeltrambaan in aanbouw.
Deze site wordt geregeld geupdate maar op de blog is een frequentere update en gedetailleerdere beschrijving van de diverse activiteiten aanwezig, zie MTSA
Voor het materieel is ook een blog aanwezig, zie Materieel
De laatste update was op: 28-05-2012.

De modeltrambaan beeld een trambedrijf uit in het fictieve stadje "Kinderdam" en bestaat uit vier tramlijnen en een museumlijn.
De straatnamen in het stadje zijn afgeleid van de namen van de kleinkinderen van de bouwer.

Het trambedrijf wordt uitgevoerd op 12 mm spoor. Waarom niet de kant en klare trams zo op de baan?
Reden is het nog aanwezig zijn van een Egger stoomtramstel wat hier ook nog als museumtram dienst moet doen en de "zelfbouw" cq "verbouw" van duitse biermodellen die soms wat smal zijn en waar dan geen aandrijving voor 16 mm in past.
Dat houdt wel in dat als een tram aangekocht wordt deze naar 12 mm spoor omgespoord moet worden en eerst even als statisch model aanwezig is.

Hier in Frankrijk is trammodelbouw een bijna onbekend item.
Op 9-11-2010 ben ik in Chalon sur Saone in een modelbouwwinkel geweest, een belevenis!!
Modelspoor hebben ze er niet veel, alleen wat ROCO en PIKO, maar voor de rest!
Als je binnenkomt moet je al uitkijken dat je geen stapels dozen omloopt, alles staat op elkaar gestapeld en er is maar amper ruimte om te lopen. Het is eigenlijk meer een winkel voor dioramabouw van legertaferelen, modelvrachtwagens, puzzels, kinderspeelgoed en een klein beetje modelspoor.  De dichtsbijzijnde winkels bevinden zich op 75 tot 100 km afstand. Maar gelukkig is er Ebay!

Veel kijk- en leesplezier!
Henk Boshuyzen